Datacolor SpyderChecker - Recenzia

Stoly SpyderCheckr sú pomerne odolné a prakticky vyrobené. Obsahujú 48 farebných polí. Výber a umiestnenie farieb je založené na analýze farebného spektra a tiež na algoritmoch použitých v priloženom kalibračnom programe. Výhodou je, že softvér SpyderCheckr spolupracuje s aplikáciami Adobe Lightroom, Photoshop a Camera RAW a vytvára kalibračné nastavenia, ktoré sa stávajú prirodzenou a ľahko použiteľnou súčasťou používaného digitálneho pracovného postupu.

Systém umožňuje konzistentnú, jednoduchú a rýchlu správu farieb pri spracovaní súborov RAW, poskytuje farebný štandard pre rôzne fotoaparáty a skracuje čas potrebný na úpravu snímok. Vymeniteľné terče majú rozšírenú sadu vzorov pleti pre portrétnu alebo módnu fotografiu a indikátor vyblednutia - ak používate SpyderCheckr dlhší čas v plenéri na priamom slnku, snímač vás upozorní, že farby už nie sú správne a že je vhodné terče vymeniť. Umožňuje tiež kalibráciu pre viacero zdrojov svetla. A na druhej strane farebných cieľov sú neutrálne šedé oblasti a šesť výrezov v odtieňoch šedej na vyváženie bielej a vizuálnu kontrolu správneho podania farieb vo fotoaparáte.

Výrobca tiež poskytuje presný zoznam použitých farieb a jednotlivých tónov. V prehľadnej tabuľke sú k štítkom priradené rozsahy jednotlivých farebných kanálov pre farebné priestory sRGB a Adobe RGB a model Lab (CIE L*a*b).

Datacolor SpyderCheckr v praxi

Datacolor SpyderChecker - Recenzia Datacolor SpyderChecker - Recenzia
Tu je úvodná obrazovka programu, ktorý je súčasťou sady: SpyderCheckr 1.0 - Camera Utility. A tu je snímka obrazovky kalibračného cieľa na pracovnej ploche programu Adobe Photoshop Lightroom 2.7. Vyššie s vyznačeným orezaním a nižšie po orezaní podľa pokynov výrobcu - podľa bielych bodov v rohoch tabuľky.
Datacolor SpyderChecker - Recenzia Datacolor SpyderChecker - Recenzia
Program vytvoril nový používateľský profil, Mal som obrázok exportovaný pre otvorenie v SpyderCheckr. Po výbere príslušného režimu som profil uložil ako svoju kalibráciu.
Datacolor SpyderChecker - recenzia Datacolor SpyderChecker - Recenzia
Predvoľba je k dispozícii po reštartovaní programu. Skúšal som to na niekoľkých obrázkoch, uvádzam aspoň malú vzorku.

Farebné úpravy môžete vykonávať v širokom rozsahu až po jemné nuansy.

Na používanie súpravy SpyderCheckr potrebujete počítač so systémom Windows XP, Windows Vista, Windows 7 alebo Mac OS X (10.4 a novší), minimálne 128 MB pamäte RAM a 100 MB voľného miesta na disku a programy, ako je Adobe Photoshop Lightroom 2 a novší alebo Adobe Photoshop CS3 a novší. Súprava SpyderCheckr obsahuje puzdro s vymeniteľnými terčmi a program SpyderCheckr, ktorý nie je k dispozícii v slovenčine.