Spoločnosť Nikon oznámila, že 25. februára plánuje vydať dvojicu aktualizácií firmvéru pre svoje bezzrkadlovky Z6 II a Z7 II. Okrem štandardných opráv chýb sa aktualizácie pre obe aplikácie týkajú ďalších vylepšení, možnosti natáčať video v rozlíšení 4K pri 60 snímkach za sekundu, nahrávania Blackmagic Raw a zlepšeného výkonu Eye-AF.

Firmvér s označením 1.10 pre modely Z6 II a Z7 II prináša nahrávanie videa v rozlíšení 4K UHD pri rýchlosti až 60 snímok za sekundu. Bohužiaľ, tento režim snímania je obmedzený na orezaný formát záznamu Nikon založený na formáte DX v režime kvality filmu "Normal". V oboch fotoaparátoch sa zlepšil aj výkon funkcie automatického zaostrovania s detekciou očí. Spoločnosť Nikon výslovne uvádza, že "ľudské oči sú rozpoznávané aj vtedy, keď je tvár objektu v zábere menšia ako vo verzii firmvéru 1.00, čo umožňuje plynulejšie a stabilnejšie snímanie.

Novinkou je aj možnosť výstupu videa Blackmagic Raw na externé monitory a rekordéry Video Assist 5″ 12G HDR a Video Assist 7″ 12G HDR od spoločnosti Blackmagic Design. Rovnako ako v prípade fotoaparátov Nikon Z6 a Z7, ktoré dostali aktualizáciu Blackmagic Raw koncom minulého roka, si získanie tejto funkcie vyžaduje aktualizáciu video Raw zaslaním fotoaparátu do servisného strediska Nikon na úpravu, pričom táto úprava by mala stáť 200 EUR. Po dokončení aktualizácie však budete môcť snímať v režime Blackmagic Raw aj ProRes Raw, v závislosti od toho, ktorý externý rekordér používate. Keď už hovoríme o ProRes Raw, pri natáčaní videa ProRes Raw na externý rekordér Atomos Ninja V je teraz možné ovládať aj nastavenia ISO a teploty farieb v aplikácii Final Cut Pro X.